Κατηγορίες
Προτάγματα

Πρόταγμα – Πρόγραμμα

Το ζήτημα αυτό είναι θεμελιώδες και απαιτεί τη σκιαγράφηση-εικονογράφηση ενός διαφορετικού κόσμου, μιας άλλης κοινωνίας, μιας άλλης οικονομίας. Μιας αφήγησης ανταγωνιστικής και όχι συμπληρωματικής στον καπιταλισμό. Η αφήγηση αυτή δε χρειάζεται να εφευρεθεί εκ νέου, υπάρχει τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο είναι να διατυπωθεί συνολικά σε μια μορφή προτάγματος-προγράμματος, ώστε να συνδέσει όλα τα επί μέρους εγχειρήματα-κινήματα-κινήσεις, όλες αυτές τις δημιουργικές αρνήσεις, κάτω από μια κοινή προοπτική που θα είναι σε θέση να εισβάλλει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει την αντιεξουσία, η οποία δεν είναι τίποτε λιγότερο από το να διαμορφώνουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Οι κοινωνικοί αγώνες και η δυναμική τους τα τελευταία χρόνια, όσο και τα χαρακτηριστικά τους, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι (παρά την προσωρινή υποχώρησή τους). Είναι τεράστιο το εύρος, η ποικιλία και η δυναμική όλης αυτής της κινητικότητας στη βάση της κοινωνίας. Τεράστιο επίσης είναι το εύρος των υποκειμένων που είναι θετικά προσκείμενα στους αγώνες αυτούς.

Αυτό που μένει είναι να εμπλουτίσουμε την αντιπαράθεση και άρνηση, που οριοθετείται από μόνη της όσο δεν στοιχειοθετεί τα «θέλω» της. Ανεπαρκές επίσης είναι να διεκδικεί κανείς καλύτερους όρους εκμετάλλευσης, πόσο μάλλον σήμερα, που καμία υποχώρηση δεν αναμένεται από μεριάς του συστήματος.

Το ζητούμενο σήμερα είναι όλες αυτές οι δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν οριζόντιες δομές, που στον πυρήνα τους έχουν την αλληλεγγύη και τον αντικαθεστωτικό αγώνα, να συνταχθούν, όχι σε ένα οργανισμό κόμμα, αλλά σε ένα δίκτυο που θα έχει ένα διατυπωμένο όραμα το οποίο θα διαχυθεί σε όλη την επικράτεια, και το οποίο θα είναι διακριτό σε όλων των ειδών τις κινήσεις, το οποίο θα προτάσσει απέναντι στην αστική δημοκρατία και τον καπιταλισμό το τρίπτυχο Αυτονομία, Αυτάρκεια, Ισότητα.

Ποιοι είμαστε;

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες του παρελθόντος και του σήμερα, με πολιτική δράση γύρω από τα αναρχικά-αντεξουσιαστικά προτάγματα, με πολύ διάθεση να ξεπεράσουμε τις χρόνιες αγκυλώσεις και παθογένειες του χώρου αυτού αλλά δίχως καμία διάθεση να τον απαρνηθούμε ως την μήτρα των υγιών ανατρεπτικών δυνάμεων.

Τι θέλουμε να κάνουμε;

Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δικτύου το οποίο θα προσπαθήσει να συνενώσει σε ένα οριζόντιο πλέγμα τις δομές εκείνες που προσπαθούν στο πολιτικό-κοινωνικό πεδίο να πραγματώσουν προτάγματα σχετικά με την αυτονομία, την αυτάρκεια και την ισότητα, όπως τα περιγράφουμε παρακάτω. Επιπροσθέτως, θέλουμε ο κόσμος που συμμετέχει είτε ενεργά είτε περιφερειακά σε αυτές τις διαδικασίες να μπορεί να βρει χώρο να ενσωματωθεί και να συμπράξει σε αυτόν τον σχηματισμό για την διασπορά των προταγμάτων και αυτό γιατί θεωρούμε θεμιτό και απαραίτητο, παράλληλα με οποιαδήποτε μεγάλη κοινωνικό-πολιτική αλλαγή, να δημιουργούνται και οι δομές που θα ανταποκρίνονται στα προτάγματα αυτά και στην κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Δε στοχεύουμε να συμβάλουμε σε μια “διαχείριση” της φτώχειας μέσα στον καπιταλισμό, αλλά στον ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, δεν θα αρκεστούμε σε μια ασαφή καταγγελία του σημερινού πολιτικοκοινωνικού συστήματος αλλά θα επιδιώξουμε έμπρακτα μέσω αυτού του εγχειρήματος να βάλουμε ένα λιθαράκι στο ξεπέρασμα και την ανατροπή του. Επίσης θεωρούμε ζωτικής σημασίας να περιφρουρηθούν τα προτάγματα και οι προτάσεις από την αφομοίωση τους μέσω της οικειοποίησης και ενσωμάτωσης τους σε κυβερνητικούς μηχανισμούς (σχεδιασμούς) ή κομματικά μορφώματα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, είναι σημαντική η αποσαφήνιση των στόχων μας αλλά και του μονοπατιού που θεωρούμε ότι είναι ικανό να μας οδηγήσει στην πραγμάτωση του τριπτύχου. Η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σαφούς πολιτικού προγράμματος που θα κάνει τους στόχους μας χειροπιαστούς και πιο εύκολα προσεγγίσιμους από ανθρώπους που ως ώρα προσπαθούν να τους ψηλαφίσουν. Όταν αναφερόμαστε σε πολιτικό πρόγραμμα, εννοούμε κάτι που δε θα εξαντλείται σε συγκεχυμένα προτάγματα, αλλά θα περιγράφει το σχηματισμό και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και μια σαφή στοχοθεσία που να σχετίζεται πάντα με την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος. Το πολιτικό αυτό πρόγραμμα θα δίνει επιπλέον μια σταθερότητα και μια συνέπεια ως προς το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του δικτύου, κάτι που θεωρούμε ότι σε ένα επίπεδο (αυτό του θεωρητικού πυρήνα) θα πρέπει να είναι συμπαγές.

Ως προς το ποιοι θα θέλαμε να πλαισιώσουν αυτό το δίκτυο, στο μυαλό μας έχουμε ένα αρκετά πλατύ σχήμα που να μην εγκλωβίζεται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και παγιωμένες θέσεις συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Η πολιτική συμφωνία θα επιτυγχάνεται με την αποδοχή του θεωρητικού μας πυρήνα (Α/Α/Ι).

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να δομηθεί σε στάδια. Σε καθορισμένα (συγκεκριμένα) χρονικά πλαίσια θα επιδιώξουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους που θα τίθενται και θα προχωράμε στο επόμενο όταν ότι οι στόχοι του εκάστοτε σταδίου έχουν εκπληρωθεί. Ως πρώτο στόχο θέτουμε τη διάδοση της πρότασης μας και την πρώτη επαφή με τις δυνάμεις που συμφωνούν εν γένει με τα όσα διατυπώθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση